آزاده نجفقلی طهرانی : نحوه تنظیم قراردادهای کار، امروزه به یکی از پیچیده ترین مسایل در زندگی کارگران و کارفرمایان تبدیل شده است؛ در این مقاله سعی شده است که تصویری روشن و شفاف از تعهدات دو طرف، پیش روی شما، قرار بگیرد.
الزام به تابعیت از قانون ، ماده 1 قانون کار کلیه کارفرمایان،کارگران،کارگاه ها ،مؤسسات تولیدی،صنعتی،خدماتی و کشاورزی مکلف به تبعیت از این قانون می باشند. این ماده قانونی،امری بودن قانون کار را تاکید و رعایت آن را از سوی مخاطبین خود که کارگران،کارفرمایان و کارگاه ها را شامل می شود یادآوری کرده و در کنار این مهم ، حمایتی بودن خود را از در روابط کارگری و کارفرمایی اعلام نموده است حمایتی که قانون کار صرفاً در خصوص حداقل های مصوب هر سال و نیز قوانین تصریح شده در203 ماده قانون کار از کارگران انجام می دهد.
کارگر کیست؟
کارگر از لحاظ ماده 2 قانون کار کسی است که به هرعنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از فرد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند. کارگر از لحاظ قانون کار، کسی است که به هر عنوان به دستور کارفرما در مقابل دریافت حقوق یا فرد کاری را انجام می دهد.
با توجه به عبارت فوق، تکلیف روشن است که کارگر یک شخص حقیقی هست و اشخاص حقوقی مانند مؤسسات و شرکت ها به هیچ عنوان کارگر تلقی نشده و مشمول این ماده قانون نمی شوند. در واقع این موضوع، بر شخص بودن کارگرتامید دارد چرا که شخص حقیقی در واقع همان فردی است که می تواند موضوع حق و تکلیف واقع شود.
نکته بعدی این است که کارگر با توجه به این ماده در مقابل دریافت مزد یا ( حق السعی) کاری را انجام می دهد پس در می یابیم شخصی که از روی خیر خواهی کاری را مجانی انجام دهد و یا فعالیت هایی که جنبه تبرعی دارد، مشمول قانون کار نیستند و نمی توان عنوان کارگر را از طریق قانون کار به آن ها نسبت داد . همچنین در مشاغل تبرعی (رایگان)، دریافت وجوه از اشخاص ثالث به هیچ وجه عنوان حق السعی را نداشته و این گونه روابط از شمول این قانون خارج است.
کارفرما کیست؟
طبق ماده 3 قانون کار کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و حساب او در مقابل دریافت حق السعی برای او کار می کند .
مدیران و مسئولان و به طور عموم کسانی که عهده دار اداره کارگاه هستند، نماینده کارفرما محسوب می شوند و کارفرما مسئول تمامی تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده می گیرند.
درصورتی که نماینده کارفرما خارج از اختیارات خود تعهدی نماید، کارفرما آنرا در مقابل کارفرما ضامن است.
تعهدات کارفرما کدامند؟
1-پرداخت حق السعی
2-رعایت شرایط کار
3-پرداخت حق سنوات
4-بیمه کارگران
5-پرداخت مطالبات معوقه کارگران در پایان کار
6-تسلیم گواهی انجام کار
7-تامین ایمنی کارگاه ،ماشین آلات و وسایل حفظ سلامت کارگران که درهفته نامه ی بعدی و مطالب بعدی به شرح کامل تعهدات می پردازیم.
ادامه دارد …