متولد نوزدهم تیرماه 1368 در ولسوالی ورسج. فارغ التحصیل از دانشگاه های کنیگز و لندن سیتی.
زمانی که فقط دوازده سال داشت، پدرش احمدشاه مسعود را از دست داد. پس از «شهادت» شاه بزرگ، مسعود کوچک و پنج خواهرش ، چمدان هایشان را بستند و راهی ایران شدند. وقتی که تقریبا 22 ساله شد، دوباره چمدان هایش را بست تا این بار راهی لندن شود و تحصیلات دانشگاهی را در جزیره بگذراند. وقتی پارتیزان بودن و مبارزه در خون و روحت باشد، آن وقت ثبت نام در یک دوره نظامی در آکادمی نظامی سلطنتی سندهرست را بیش از هر چیزی، اولویت کاری ات قرار می دهی.
مسعود، نجیب زاده وطن پرست، ابتدا در سال ۲۰۱۵ مدرک کارشناسی خود را در مطالعات جنگ از دانشگاه کینگز لندن و در سال ۲۰۱۶ کارشناسی ارشد را در روابط بینالملل از دانشگاه لندن سیتی دریافت کرد.
ایده آل او، شکل گیری یک «محور تمدنی» شامل ایران، افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان و حتی جمهوری آذربایجان است.
احمد مسعود برای نخستین بار با یک اعتراض مدنی اجتماعی ، وارد باشگاه سیاستمداران افغانستان شد.
او در سال 2019، معتقد بود که در روند صلحی که امثال اشرف غنی، حامد کرزی و حتی عبدالله عبدالله دنبال می کنند، تمام جامعه افغانستان در نظر گرفته نشده و این روند، معیوب است.
گذشت و گذشت و کار به تصمیم «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا برای خروج از افغانستان رسید. فراری نظامی که در عرض یک هفته، کل کشور «احمد مسعود» را دو دستی تقدیم گروه طالبان کرد.
حالا احمد مسعود که در آخرین سنگر شیر دره پنجشیر بر ضد طالبان ، پرچم مقاومت و ایستادگی را به احتراز در آورده، به نمادی بین المللی تبدیل شده است. احمد مسعود در روزهایی که یک رئیس جمهور قلابی (fake president) و بزدل به نام اشرف غنی، کشور را به حال خود رها و به امارات ، فرار کرد ، آستین هایش را بالا زد تا کار ناتمام پدر را تمام کند.
قهرمان ملی و بین المللی
احمد مسعود حتی اگر حمایت دولت های خارجی و پشت پرده را هم نداشته باشد، باز هم یک قهرمان ملی است. او همانند پدرش، یک میهن پرست واقعی است و حالا طرفدارانش از جاکارتا، پکن، دهلی نو، دوشنبه، تاشکند، تهران، آنکارا ، لندن، رم،ادینبروگ، پاریس و حتی واشنگتن برایش، آرزوی موفقیت می کنند.
تفاوت احمد مسعود و جاستین ترودو
او نه مثل جاستین ترودو است که در یک روند دموکراتیک مثل پدرش «پیر الیوت ترودو» به قدرت رسیده باشد و نه مثل محمد بن سلمان است که به خاطر شاهزادگی ، ولیعهد شده باشد. احمد مسعود، ولیعهد پدرش احمد شاه است اما سلطنت بلد نیست، او به شکلی واقعی به دموکراسی و رای مردم، اعتقاد دارد. احمد مسعود جوان، یک شاهزاده، یک آقازده و یک سیاستمدار واقعی است که هر ملتی در جهان ، دلش می خواهد یکی مثل او را داشته باشد.
تغییر معادلات
مسعود جوان، معادلات سیاسی در افغانستان را هم در زمان کنونی و هم در زمان آینده، تغییر داد. او دوباره راه و رسم مقاومت را زنده کرد و به مردم کشورش فهماند که حتی اگر کل دنیا هم از طالبان، حمایت کنند، تو می توانی برای نجات وطن و میهنت، بندهای پوتین خود را محکم کنی و از یک درّه ، معادلات یک گروه تندروی مذهبی و حامیان جهانی اش را بر هم بزنی. قطعا نقش احمد مسعود در تقویت باورهای ملی افغان ها، انکارناپدیر است و تاریخ کشورش را تحت تاثیر قرارداده و به جوانان وطنش، یاد داد که می توان در مقابل تفکرات ضدمردمی ایستاد و مبارزه کرد.
مهدی دل روشن / تحلیلگر ارشد مسایل بین الملل